Youth United in Peace zajednički sa Centrom za razvoj zajednice LINK i Edukativnim centrom Kolping Sombor uz podršku Komiteta za ljudska prava i demokratiju iz Kelna su mladima pripremili nezaboravne aktivnosti.

Pri samom dolasku mladi su imali priliku da pogledaju predstavu “Jami distrikt”  (tekst: Milena Bogavac, režija: Kokan Mladenović) u koprodukciji Bitef teatra, Beograd, Centra za kulturu Tivat, Festivala MASZK, Segedin, Think Tank Studija, Novi Sad. Mladi su pažljivo su pratili, smijali se i plakali nad previše poznatim slikama međunaciоnalnog nadmetanja u igri ko je bolji, ko je gori, ko je koga kad i kako, prepoznajući sav besmisao te naslijeđene mržnje koja nijednom od ova tri naroda ništa dobro nije donijela u godinama koje su iza nas. Nakon predstave upriličen je razgovor sa dijelom autorske ekipe na čelu sa glumicama koje su nesebično odgovarale na sva pitanja, ali su i strpljivo saslušale šta svaka mlada osoba iz Yu Peace mreže ima da kaže na datu temu. Učesnici projekta su još jednom otvorili važno pitanje, ono koje si tiče svih nas, nažalost i u 21. veku, toliko godina nakon rata.

Mladi gdje god krenu žele da ostave svoj trag, pa tako su i ovog puta organizovali zajedničku eko akciju dvorišta Ekonomske škole Sombor, a uporedo sa ekološkom akcijom nacrtan je i mural na zgradi škole, koji šalje poruku mira i pokazuje ruke koje se spajaju i simbolizuju ljubav i prijateljstvo između ljudi sa prostora bivše Jugoslavije.

Youth United in Peace zajedno sa partnerskim organizacijama se posebno zahvaljuje roditeljima i članovima YUPeace Mreže iz Sombora koji su svoje prijatelje iz Tuzle, Srebrenice, Gornjeg Vakufa – Uskoplja i Vukovara ugostili u svojim domovima.